Кой провали наистина българския преход?

Заглавието разбира се е игра на думи понеже в България не е имало преход та да бъде провалян :)))

По-надолу копирам статия, която ми хареса, от незвестен автор с ник "Наблюдател"
от Свободна мисъл

Колега Волгин, попаднах на статията Ви „Кой провали българския преход?“  Предполагам, че си задавате съвсем добросъвестно въпроса, затова реших да Ви предоставя един по-плътен отговор.
Преди всичко, „провалът на българския преход“ съществува само в статиите на журналистите. Процесът „български преход“ бе твърде успешен. Богатството на страната, което преди условното начало на прехода на 10 ноември 1989 беше собственост на държавата и нейният физически пълнеж – номенклатурната класа, днес е собственост на физическите наследници на същата тази класа. Нещо повече, различните форми на власт, която тази класа притежаваше – изпълнителна, съдебна, не на последно място медийна, се запазиха. Ако има място да се говори за провал, би трябвало да говорим за „провала на надеждите“ на мнозинството хора, че ще заживеят малко по-богато.
Виновни за този провал са онези, които гарантираха успеха на прехода, запазването на властта и собствеността на номенклатурната класа. Но това не е „политическата класа“ (или „каста“ – така и не разбрах коя, според вас, е правилната дума) – класата предполага относително постоянен състав, а виждаме, че през няколко години у нас се извършва освежаване на фигурите от политическия живот. Ако ще групираме виновните в социални групи, безспорно трябва да започнем с режисьорите на прехода, чиито имена Вие знаете по-добре от мен – Цветан Василев е само един от по-малко успешните сред тях. Но вина носят и онези, които, по Вашите думи, „смятат, че България се срива все по-надолу“, но търпеливо възлагат надежди на поредното освежаване на политическия елит. Заедно с тях, вина носите и Вие и Вашите колеги, които безвъпросно сведохте дневният ред на обществото до избора на поредния политически шут.
Дори сега, обвинявайки за провала на надеждите „политическата каста“, Вие отново ни предлагате да я освежим с „умни и смели хора“. Да не би досега да сме си ги подбирали все глупави и страхливи? Не ни грабят от глупост, а защото грабежът е единственият начин да бъдеш част от грабителите. Политиците в Подемос и СИРИЗА не са нито по-умни от Сергей, нито по-смели от Бойко. Ако се различават по нещо от нашите, то е, че са единствената алтернатива за временно помирение между управляващите и угнетените в собствените си страни. Но от подобно помирение няма нужда тук, щом СИРИЗА и Подемос минават за „автентична левица“. Рецептата, която предписвате, може да ни донесе само нови шутове, които да създават материал за Вас и колегите Ви през идните няколко години. Запитайте се отново: „Кой е виновен за провала на прехода?“
П.С. Прощавайте, че не считам за нужно да разкрия името си. За разлика от хора като Вас, чието творчество се радва на специалното внимание на СЕМ, мен просто ще ме изгонят от работа, ако името ми излезе в „Свободна мисъл“.
С уважение: Наблюдател
Публикувано на 20 април 2015

Comments

Popular Posts